Meny

Vi ber att du kvitterar räddningsplanen som läst när du har studerat den.

Du kan kvittera att du har läst räddningsplanen på nedre delen av den här sidan.

Johdanto

Pelastussuunnitelman tarkoituksena on toimia yksikön henkilöstölle ohjeena, oppaana ja kokoavana tietopakettina turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Pelastussuunnitelma toimii kohteen henkilöstön työkaluna onnettomuuksien ennaltaehkäisyssä sekä antaa toimintaohjeet onnettomuuden sattuessa.

Pelastussuunnitelma laaditaan yksikön henkilöstön työkaluksi ja avuksi. Pelastussuunnitelma tulee käydä läpi säännöllisesti ja hyödyntää sitä esimerkiksi uuden henkilön perehdyttämisessä turvallisuusasioihin. Pelastussuunnitelma tulee saattaa tiedoksi koko henkilöstölle.

Pelastussuunnitelman keskeisin tavoite on vaara- ja onnettomuustilanteiden ehkäiseminen jo ennakolta. Pelastussuunnitelmassa tunnistetaan yksikön ongelma- ja vaaranpaikat sekä annetaan ohjeita niistä toimenpiteistä, joilla vaaratilanteita voidaan pyrkiä välttämään kokonaan. Suunnitelmassa kerrotaan myös ensitoimenpiteistä, joihin tulee ryhtyä vaara- tai onnettomuustilanteen sattuessa.

Hoitolaitoksissa, sekä palvelu- ja tukiasumisessa on otettava huomioon erityisesti pelastuslain pykälät 18 ja 19, joissa käsitellään kiinteistössä oleskelevien henkilöiden alentunutta toimintakykyä. Kiinteistön omistaja on velvoitettu tekemään tarvittavat selvitykset ja suunnitelmat, jotta kaikkien henkilöiden turvallinen poistuminen tai toiminta voidaan taata erilaisissa erikoistilanteissa.

Pelastussuunnitelman teko perustuu pelastuslakiin (379/2011) ja valtioneuvoston asetukseen pelastustoimesta (407/2011).

Basuppgifter om objektet

Ykköskoti Leijunkatu tarjoaa ympärivuorokautista palveluasumista ja yhteisöllistä asumista sekä tukiasumista täysi-ikäisille mielenterveyskuntoutujille.

Asumispalveluyksikkö toimii kahdessa kerrostalokiinteistössä, jotka ovat paloluokitukseltaan palonkestävä (P1). Taloissa on neljä kerrosta. Pohjakerroksessa tilat ovat pääsääntöisesti yksikön yleisiä toimitiloja. Rapuissa kerrokset (1, 2 ja 3) ovat pelkästään asumiskäytössä.

Yksikön kaikki asukkaat ovat itse käveleviä, psyykkisistä syistä eläkkeellä olevia pitkäaikaissairaita, tai nuoria elämänhallinnan opetusta tarvitsevia. Asukkaiden keski-ikä on n. 40 vuotta. Osalla mahdollisesti nopeaa toimintavalmiutta rajoittava tekijä on sairaus ja siihen tarvittava lääkitys. Henkilökunta tekee kolmivuorotyötä.

Asunnot ovat 2- ja 3 hengen soluhuoneistoja, jotka sijaitsevat kahdessa kerrostalossa. Jokaisella asukkaalla on oma huone, muut tilat ovat yhteisiä. Huoneistossa asuvat asukkaat huolehtivat yhdessä yhteisten tilojen siisteydestä. Talossa ei ole hissiä. Leijunkadulla on 90 asukaspaikkaa.

Basuppgifter

Fastighetens namn Ykköskoti Leijunkatu
Fastighetens adress Leijunkatu 2-4
21200 RAISIO
Antal byggnader 2
Fastighetens ägare Raision Vuokra-asunnot Oy
tfn 010 2287280
http://www.raisionvuokra-asunnot.fi/index.html
Talo 1
Våningar 3
Brandklass P1
Talo 2
Våningar 3
Brandklass P1

Övriga uppgifter

Objektet hör till följande räddningstjänst: Egentliga Finland. Beräknad tid för räddningsverkets ankomst till platsen är ca 7 minuter.

Brandlarmsskötare RTK-Palvelu Oy
RTK Palvelu
tfn 029 0293600
Brandlarmscentralens placering A-rapun ala-aula
Fastighetsskötsel RTK-Palvelu Oy
jourtelefon 029 0293000
Elleverantör Fortum Sähkönsiirto Oy
tfn 010 4557111
jour 010 4557111
http://www.yritysopas.com/tiedot/Paimio/Fortum_Sahkonsiirto_Oy/
Vattenbolag Raision Vesi Oy
tfn 040 1869829
jour 040 0530917
Bevakningsföretagets kontaktuppgifter Securitas
tfn 020 4912600
jour tfn 020 4912600
http://www.securitas.fi
Samlingsplats Palvelutalon pysäköintipaikka
Alternativ samlingsplats Talon takana olevassa metsässä, suurin kumpare.
Antal skyddsrum 1
Skyddsrummets placering VSS1 Leijunkatu 2:n D-rapussa
Uppvärmningsmetod Fjärrvärme
Huvudvattenkran B-portaan varastossa
Elcentral 4-talon A- ja B-rapun välissä, käynti pihalta.
2-talossa Olkkarin ulko-ovelta katsottuna vasemmalla.
Arrangemang för reservkraft ATK-laitteisiin on asennettu UPS varavirtajärjestelmä, jotka antavat ATK verkolle n. 20 min ajan virtaa

Antal personer

Sammanlagt
Dagtid Kvällstid Nattetid
Vardagar 90 90 90
90 asukaspaikkaa
Under veckoslut 90 90 90
Henkilöstö paikalla ympäri vuorokauden

Organisation

Disponent Annika Aura
Realia management
Befullmäktigad eller ombud för arbetarskyddet Emmi Moilanen
emmi.i.moilanen@mehilainen.fi
Yksikönjohtaja Ulla-Maija Wiander
Hoiva Mehiläinen Oy
tfn 050 5917291
ulla-maija.wiander@mehilainen.fi

Fastighetens säkerhetspersoner

-
Skyddsrumsansvarig VSS1 RTK-Palvelu Oy
Ansvarsperson för ordningsbevakningen VSS1 RTK-Palvelu Oy
tfn 029 0293600
asiakaspalvelu.turku@rtkpalvelu.fi

Fastighetens arbetarskyddsorganisation

Skyddsombud Emmi Moilanen
Hoiva Mehiläinen OY
emmi.i.moilanen@mehilainen.fi
1:a suppleant Tiia Lehto
Hoiva Mehiläinen Oy
tiia.lehto@mehilainen.fi

Fastighetens viktiga nummer

Uppdrag Namn Telefonnummer Journummer
Servicebolag RTK-Palvelu Oy 029 0293000
Bevakningsföretagets kontaktuppgifter Securitas 020 4912600 020 4912600
Underhåll
Namn Telefonnummer
Brandlarm: Skötare RTK-Palvelu Oy 029 0293600
Inbrottslarm: Serviceperson Valvova Oy 020 7551350
Kameraövervakning: Serviceperson Valvova Oy 020 7551350
Utrustning för rökevakuering: Serviceperson RTK-Palvelu Oy 029 0293600
Utrymningsskylt, säkerhets- eller markeringsljus: Serviceperson RTK-Palvelu Oy 029 0293600

Övriga viktiga nummer

Företagare Telefonnummer Jourtider
Allmänt nödnummer 112 24 h
Giftinformationscentralen 0800 147 111 24 h

Toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi

Vaara tai vahinkotilanne Toimenpiteet vaaran ehkäisemiseksi
Tulipalon vaara: Tilanteiden ennakointi, turvallisuuskoulutukset, säännölliset tarkastukset sekä Mehiläinen Oy:n toiminnanohjaukseen liittyvät menettelyohjeet painottavat ennakoivan paloturvallisuuden merkitystä. Yksikössä on varauduttu tulipalon uhkaan seuraavilla toimenpiteillä: paloilmoitinjärjestelmä, alkusammutuskoulutukset, alkusammutusvälineet, asukkaiden perehdytys ja opastus, poistumisharjoitukset.
Väkivallan uhka: Haasteellisesti käyttäytyvien asukkaiden osalta saattaa henkilökuntaan ja toisiin asukkaisiin kohdistua aggressiivista käytöstä asukkaan psyykkisen kunnon äkillisen muutoksen vuoksi. Yrityksen ohjeistus ja henkilökunnan ammattitaito huomioivat riskin. Yksikössä on varauduttu väkivallan uhkaan seuraavilla toimenpiteillä: tilanteiden ennakointi, yhteys vartiointiliikkeeseen, ilmoitus muulle työryhmälle asukkaan käytöksen muutoksista, viranomaisyhteistyö.
Rikollinen toiminta; tietoturvavaarat, varkaus, ryöstö, vahingonteko: Tilanteiden ennakointi, toiminnanohjausjärjestelmän noudatus, lukitukset, ATK:n asiallinen käyttö, asiakastietojen säilytys asianmukaisesti, lääkkeiden säilytys lukitussa tilassa, pieni lääkevarasto, hälytyslaitteet, pihavalaistukset, videovalvonta, vartiointiliikkeen kierrot öiseen aikaan.
Tapaturmavaara/muut henkilöriskit: Tapaturmavaaraa ehkäistään säännöllisillä toimitilojen tarkastuksilla ja riskikartoituksilla. Asukkaiden sairaskohtauksien varalle yksikössä on sairaanhoitajahoitohenkilö, myös lähihoitajakoulutuksen saaneet osallistuvat säännöllisesti ea-koulutuksiin. Yksikössä on olemassa ohjeistus ja toimintamallit mm. asukkaan katoamiseen, äkillisiin ja yllättäviin riski-/vaaratilanteisiin sekä verialtistumiseen. Lisäksi yksikössä tehdään yhteistyötä kiinteistöhuollon kanssa ja keskustellaan riskitilanteista henkilökuntafoorumeissa
Myrkytys ja lääkkeiden mahdollinen väärinkäyttö: Tilanteiden ennakointi, ensiapukoulutukset, henkilökunnan tarkkuus, lukitut tilat, ajantasaisuus, toiminnanohjaus, perehdytys- ja turvallisuuskansio
Asukkaiden muu häiriökäyttäytyminen; itsetuhoisuus, pommiuhkaukset: Asukkaiden kuntoutussuunnitelmassa otetaan kantaa asukkaiden käytöshäiriöiden laatuun ja sisältöön. Asukaskohtaiset hoitoon liittyvät erityisohjeet sekä asukkaan henkilöhistoriasta nousevat sopimukset ovat koko henkilökunnan tiedossa. Yksikössä ko. vaarat huomioidaan tilanteiden ennakoinnilla, pitämällä terävät esineet lukittujen tilojen takana, asukkaan ohjaus tk:n ensiapuun tilanteen mukaan, henkilökunnan ajantasaisuus.
Vesivahinko, myrsky, säteilyonnettomuus, poikkeusolot Yksikössä on pelastussuunnitelman liitteenä turvallisuusohjeistus poikkeusolojen varalle. Henkilökunta on lukenut perehdytys- ja turvallisuuskansion sisällön sekä tietää, että sieltä löytyvät ohjeet tilanteiden toimimisen varalle.

Säkerhetsarrangemang

Arbetsplatssäkerhet

Fastigheten har kameraövervakning

Kameraövervakning
Beskrivning Tallentava kameravalvonta kuvaa piha-alueita ja porraskäytävien ulko-ovia. Laitteistoista vastaa yksikön johtaja
Serviceperson Valvova Oy
tfn 020 7551350

Fastigheten har inbrottslarm

Inbrottslarm
Beskrivning Murtohälytys aiheutuu yöaikaan 4-talon saunan pukuhuoneen liikeilmaisimesta tai koko talon ikkunoiden lasirikkoilmaisimista.
Murto- ja lasirikkohälytykset menevät Securitakseen klo 21-06. Ulko-ovissa on magneettikytkimet, niiden aukeamisista hälytykset vain yöhoitajille rappukohtaisiin A- ja C puhelimiin klo 21-06.
Serviceperson Valvova Oy
tfn 020 7551350

Släckningsutrustning

Placering Släckningsutrustning Beskrivning
Ison keittiön seinällä Brandfilt Isompi peite, joka peittää tarvittaessa hellan.
Jokaisen asunnon keittiössä Brandfilt Peitteillä tukahdutetaan palo, esim. TV, ihminen tai rasvakattila
Isossa keittiössä Brandsläckare Hiilidioksidisammutin (soveltuu sähköpaloihin ja keittiöpaloihin)
Rappukäytävillä kerrostasanteilla Brandsläckare Jauheasammuttimet
Brandsläckarna ska kontrolleras:
  • minst en gång om året, eftersom handsläckare utsätts för faktorer som påverkar brandsläckningsfunktionen, till exempel fukt, vibrationer eller temperaturväxlingar (platser utomhus)
  • minst vartannat år (platser inomhus)

Skyddsmodeller

Talo 1
Typ Våningar Beskrivning av realisering
Fastighetens egen Kaikki Kaikissa poikkeusoloissa ensisijaisesti paikalla oleva henkilökunta vastaa pelastustoiminnan aloittamisesta.
Toimintaohjeet kohdassa löytyvät käytännön ratkaisut, joita noudattamalla työntekijänä et ole vastuussa mahdollisesti tapahtuneesta vahingosta.
Yksikön johtaja on vastuussa suunnittelusta ja ohjeista, kohteen suojelujohtajana. Yksikössä on pidetty hätäensiapukoulutus toukokuussa 2023 ja alkusammutuskoulutukset sekä pelastautumisharjoitukset kesäkuussa 2023.
Onnettomuustilanteissa johtopaikkana toimii yksikön C-portaan ”pikku-kuppila” ja varajohtopaikkana B-portaan Kuppila.

Säkerhetsanordningar

Rökevakuering

Avsikten med rökevakueringen är att avlägsna brandgaserna som uppstår vid brand, röken och värmen från lokalerna. Rökevakueringsanläggningarna ska servas och testas regelbundet i enlighet med bruks- och serviceanvisningen. Rökevakueringsanläggningen används enbart av räddningsverket.

Utrustning för rökevakuering
Beskrivning

Porraskäytävien savunpoistoluukut aukeavat automaattisesti, kun ylätasanteen lämpötila ylittää 72 astetta.

Luukkuja voidaan hyödyntää tuuletukseen, käyttämällä siihen tarkoitukseen asennettuja käyttökytkimiä laukaisupainikkeen alapuolella. Sadeilmaisimet sulkevat luukut automaattisesti ja estävät niiden tuuletuskäytön sateella.

Utlösning av rökevakuering Kaikkien rappujen ala-aulassa.
Serviceperson RTK-Palvelu Oy
tfn 029 0293600

Utrymningsskylt, säkerhets- eller markeringsljus

Utrymningsvägledningen indikerar utrymningen av byggnaden. Felaktiga eller bristfälliga skyltar ska anmälas till fastighetsförvaltningen.

Utrymningsskylt, säkerhets- eller markeringsljus
Beskrivning Porraskäytävissä on joka tasanteella itsestään syttyvät turvavalot, mikäli verkkovirta katkeaa porraskäytävästä. Porraskäytävien ulko-ovilla on vihreät, poistumistietä osoit-tavat akkuvarmisteiset opasteet.
Täckning Rakennusten poistumisreitit ja uloskäynnit
Serviceperson RTK-Palvelu Oy
tfn 029 0293600

Personkallelse

Personkallelse
Beskrivning

Yksikköön on asennettu langaton avunpyyntöjärjestelmä. Tieto henkilöturvahälytyksestä välittyy sovelluksen kautta kaikkiin yksikössä käytössä oleviin puhelimiin arkena klo 8-16. Ilta-aikaan ja viikonloppuna hälytykset välittyvät kaikkiin rappupuhelimiin. Yöaikaan klo 21-6 henkilöturvahälytykset välittyvät ainoastaan A- ja C-rapun puhelimiin, sekä suoraan Securitaksen hälytyskeskukseen
Yksikköön on myös asennettu murtohälytysjärjestelmä, joista hälytykset välittyvät tekstiviesteinä Securitaksen hälytyskeskukseen (21-06) ja yksikön toimistojen (A, C) matkapuhelimiin.

Tarvittaessa saadaan apua poliisin lisäksi Securitas vartioinnista. Turhat hälytykset tulee peruuttaa heti. Securitas hälytyskeskuksen suoranumero löytyy kaikista puhelimista, josta voi tarvittaessa pyytää apua. Hälytyksen peruuttamiseen tarvittava koodi löytyy A- ja C- kanslioista.

Brandsäkerhet

Brandlarm

Avsikten med det automatiska brandlarmsystemet är att larma fastighetens användare om en begynnande brand. Systemet detekterar snabbt branden när indikatorn reagerar på brand och brandklockorna börjar ljuda. Systemet förmedlar automatiskt larmet till nödcentralen.

Brandlarm
Placering A-rappu
Beskrivning

Yksikköön asennettu paloilmoitinjärjestelmä hälyttää suoraan hätäkeskukseen, josta ohjataan palokunta yksikköön. Hätäkeskuspäivystäjä soittaa A-rapun puhelimeen varmistussoiton, mikäli täältä ei ehditty varmistaa hälytyksen vakavuutta. Varalla on C-rapun puhelin.

Myös vikailmoitukset välittyvät keskukseen, ennakkovaroitukset eivät välity hätäkeskukseen. Samanaikaisesti kaikki hälytykset (vika, ennakkovaroitus ja palo) välittyvät suoraan tekstiviestinä henkilökunnalle.

Osoitteelliset paikannuskaaviot ovat ilmoitinkaapissa ja pelastuslaitoksella. Järjestelmä sulkee automaattisesti magneeteilla auki pidettävät palo-ovet.
Laitteistosta vastaa isännöinti.

Centralens läge A-rapun ala-aula
Skötare RTK-Palvelu Oy
RTK Palvelu
tfn 029 0293600

Kontroll av larmöverföringsförbindelsens funktioner

  • Regebundna underhåll och reparationer
  • Månatligt test av larmöverföringsförbindelsen
  • Regelbundna inspektioner

Åtgärder i händelse av fel i larmöverföringsförbindelsen

Ifall fel upptäcks i larmöverföringsförbindelsen, ordnas effektivare övervakning i byggnaden med hjälp av personalen.

  • Kontakt med nödcentralen
  • Jourhavande sätts att övervaka larmcentralen
  • Jourhavande larmar nödcentralen vid behov och vägleder räddningsverket till brandplatsen

Brandsektionering

Syftet med brandsektioneringar är att förhindra, i händelse av brand, att brandgaser och branden sprids samt att trygga evakueringen av människor. Därför är det ytterst viktigt att branddörrarna hålls stängda. Branddörrarna får inte hållas öppna med kilar.

Utrymmen som skiljer sig avsevärt från varandra vad gäller användningssättoch brandbelastning har delats upp i separata brandsektioner, då det ansetts nödvändigt för att skydda personer eller egendom. (sektionering baserad på användningssätt)

Byggnadernas brandsektioneringar:
Byggnad Typ Beskrivning
Talo 1 Sektionering enligt användningssätt Rakennuksen paloluokka on P1.
Kaikki asunnot ovat paloa rajoittavia, palonkestoaika 60 min.
Talo 2 Sektionering enligt användningssätt Rakennuksen paloluokka on P1.
Kaikki asunnot ovat paloa rajoittavia, palonkestoaika 60 min.

Utrymningsvägar

Principen för säker utrymning är att man i varje stund ska kunna avlägsna sig från byggnadens samtliga utrymmen via två utgångar utan nycklar eller andra öppningsdon. Dörrarna får inte hållas i baklås under arbetstiden. Det är inte tillåtet att förvara saker framför utgångarna.

Samlingsplats: Palvelutalon pysäköintipaikka

Utrymningsarrangemang

Utrymningar i nödsituationer leds och styrs av
Henkilökunta
Varifrån och hur görs en utrymning?
Asukkaat evakuoidaan ensisijaisesti normaalia ulosmenoreittiä pitkin, eli rappukäytävän kautta pihalle. Poikkeuksen tekee tulipalo, jolloin palokaasujen pääseminen käytävään tekee rappukäytävästä vaarallisen. Tilannearvion mukaan voivat muut asukkaat turvallisesti pysyä huoneistoissaan, kunhan eivät avaa asunnon ulko-ovea.
Vad ska stängas?
Väliovet / palo-ovet
Vad ska göras och av vem före utrymning?
Henkilökunta avustaa asukkaat poistumaan mahdollisuuksien mukaan

Information i olyckssituationer

Information om olyckor sköts enligt ansvarsförteckningen nedan:

För informationen svarar:
Information till personalen Ulla-Maija Wiander
Hoiva Mehiläinen Oy
tfn 050 5917291
ulla-maija.wiander@mehilainen.fi
Information till myndigheterna Ulla-Maija Wiander
Hoiva Mehiläinen Oy
tfn 050 5917291
ulla-maija.wiander@mehilainen.fi
Information till försäkringsbolaget Hoiva Mehiläinen Oy
Hoiva Mehiläinen Oy
tfn 050 5917291
ulla-maija.wiander@mehilainen.fi
Information till sektorns riskkontroll Ulla-Maija Wiander
Hoiva Mehiläinen Oy
tfn 050 5917291
ulla-maija.wiander@mehilainen.fi

Avvärjning av följdskador

Syftet med avvärjning av följdskador är att förebygga att det uppstår skador, att begränsa och minimera effekterna av uppstådda skador och att så snabbt som möjligt återställa situationen.

Värdering av skador
Tapauskohtaisesti yksikön johdon sekä kiinteistön ylläpidon toimesta

Henkilökunnan koulutussuunnitelma

Jokaisen työntekijän kanssa käydään heti ensimmäisen työvuoron aikana läpi poistumisreitit ja alkusammutusvälineistö. Perehdytyksessä käytetään talon omaa materiaalia. Jokaisen työntekijän tulee perehtyä pelastussuunnitelmaan työsuhteen alussa ensimmäöisen kuukauden aikana ja yksintyökentely on mahdollista vasta kuin työntekijä on perehtynyt turvallisuusjärjestelyihin ja -käytäntöihin. Lisäksi työntekijän tulee kerrata tiedot vuoden välein.

Henkilökunnan jäsenet ovat myös velvollisia osallistumaan työnantajan erikseen osoittamiin turvallisuuskoulutuksiin.

Erilaiset harjoitukset, perehdytykset ja kertauskoulutukset dokumentoidaan.

Sidosryhmien huomioiminen toiminnassa

Sidosryhmillä tarkoitetaan sellaisia tahoja, jotka vaikuttavat jollain tavalla kiinteistön toimintaan. Kiinteistöön liittyviä sidosryhmiä ovat esimerkiksi:

  • Itse henkilöstö
  • Asiakkaat
  • Siivoojat ja huoltohenkilöstö
  • Tavarantoimittajat
  • Keittiöhenkilökunta
  • Muut yhteistyökumppanit

Sidosryhmät tulee huomioida vaaratilanteisiin varautumisessa sekä erilaisissa harjoituksissa. Kun toimintaa on harjoiteltu yhdessä sidosryhmien kanssa, on toiminta erikoistilanteissa joustavaa ja tehokasta. Sidosryhmät tulee lisäksi huomioida tarvittavien varusteiden varaamisessa, esimerkiksi sisälle suojautumisen varalta. Sidosryhmien kanssa on hyvä myös keskustella yleisesti kiinteistön turvallisuuden tasosta, koska sidosryhmillä voi olla erilainen näkökulma tilanteisiin.

Poistumisturvallisuusselvitys ja sisäiset tarkastukset

Poistumisturvallisuusselvitys

Kohteesta on laadittu poistumisturvallisuusselvitys, jossa selvitetään mm. yleiskuvaus kiinteistöstä, siinä harjoitettavan toiminnan luonne normaali- ja poikkeusoloissa, rakennuksessa asuvien, oleskelevien ja työskentelevien henkilöiden omatoiminen toimintakyky onnettomuustilanteissa sekä henkilökunnan osuus turvallisuuden ylläpidossa. Selvityksessä otetaan huomioon laatimishetken tilanne ja arvio mahdollisista tulevista olosuhdemuutoksista.

Sisäiset turvallisuustarkastukset (toimitilatarkastukset)

Turvallisuusjohdon tehtäviin kuuluu sisäisen turvallisuustarkastuksen (toimitilatarkastuksen) tekeminen neljä kertaa vuodessa. Tarkastusten ensisijaisena tarkoituksena on valvoa, että ns. päivittäinen onnettomuuksien torjunta toimii suunnitellulla tavalla ja ettei välitöntä onnettomuusvaaraa ole. Tarkastuksista pidetään kirjaa ja havaittujen puutteiden poistamiseksi tehtyjä korjaustoimenpiteitä seurataan jälkitarkastuksilla. Tarkastusten apuna käytetään toimitilatarkastuslomaketta.

Tiedottaminen

Tiedottamisesta vastaa Mehiläinen ja yksikön johtaja yhdessä viranomaisten kanssa.

Riktlinjer

På de följande sidorna finns en beskrivning av instruktionerna för förebyggande av olyckor samt instruktioner för hantering av olyckor och farliga situationer. Läs åtgärdsinstruktionerna noggrant!

Korrekta åtgärder, avgöranden och val förhindrar och begränsar olyckor. På så sätt kan skador minimeras eller elimineras helt.

Säkerheten är allas gemensamma sak!

Larma efter hjälp

I alla brådskande nödsituationer, vare sig det gäller brådskande behov av hjälp från polisen, räddningsväsendet, sjuktransport eller socialväsendet RING NUMMER 112

Ring nödsamtalet själv, om du kan
Det är viktigt att den person som berörs av saken ringer nödsamtalet. Personen har information som den jourhavande behöver för att fastställa vilken typ av hjälp som ska skickas till platsen. Ett samtal som kommer via mellanhänder kan fördröja hjälpens ankomst.
Berätta vad som har hänt
Den jourhavande i nödcentralen frågar personen som ringer om vad som har hänt för att vid behov kunna skicka rätt hjälp för situationen.
Ange exakt adress och kommun
Inom nödcentralens område kan det finnas flera likadana adresser i olika kommuner. Därför är det viktigt att utöver adressen ange orten.
Svara på frågorna som ställs till dig
Frågorna som den jourhavande ställer har ett syfte. Frågorna fördröjer inte larmet efter hjälp. I brådskande fall larmar den jourhavande redan under samtalet ut de myndigheter och samarbetspartner som kommer för att hjälpa samt ger dessa mer information om vad som har hänt.
Angera enligt givna instruktioner
Den jourhavande har utbildats för att ge instruktioner för olika situationer. Det är viktigt att du följer de givna instruktionerna. Rätt utförda förstahjälpen-åtgärder har ofta betydelse för situationens slutresultat.
Avsluta samtalet först när du får lov till det
Att avsluta samtalet för tidigt kan fördröja hjälpen. Stäng av telefonen först efter att du har fått lov att avsluta samtalet. Håll linjen öppen. Den jourhavande eller hjälparen som kommer kan behöva mer information om vad som har hänt.

I nödsituationer vägleds räddningsverket på följande sätt:

Automaattisen palohälytyksen sattuessa opastus A-rapun aulaan, jossa sijaitsee paloilmoitinkeskus.
Muissa hätätilanteissa opastus lähimmän porrashuoneen sisäänkäynnille, mihin järjestetään opastaja pelastuslaitosta vastaan.

Sjukdomsattack eller olycka

Utred och kontrollera
  • Vad har hänt?
  • Kontrollera personens tillstånd (vaknar eller andas han eller hon)
Ge första hjälpen vid behov
  • En patient som är medvetslös men ändå andas läggs i framstupa sidoläge.
  • Om personen inte andas, börja ge första hjälpen efter egen förmåga.
Gör nödanmälan
  • Ring nummer 112.
  • Berätta varifrån du ringer. Leijunkatu 2-4, RAISIO
  • Berätta vad som har hänt.
  • Agera enligt anvisningarna.
  • Rapportera förändringar i patientens tillstånd till nödcentralen.

Brand

Rädda och varna
  • Rädda dem som står i omedelbar fara och varna andra.
  • Hänvisa människorna till samlingsplatsen.
Släck och begränsa
  • Försök släcka branden själv, undvik rök. Utsätt inte dig själv för fara.
  • Begränsa att branden och röken sprids genom att stänga fönstren och dörrarna till brandsektionen.
Slå larm
  • Använda brandlarmknappen för att larma brandkåren och varna andra med brandklockorna.
  • När du har nått en trygg plats, ring till nummer 112 (också efter att ha använt en brandlarmknapp).
  • Berätta varifrån du ringer och var det brinner (adress och våning)och om människor står i fara.
  • Avbryt inte samtalet förrän du får lov till det.
Vägled
  • Vägled räddningspersonalen till platsen.
  • I nödsituationer vägleds räddningsverket på följande sätt: Automaattisen palohälytyksen sattuessa opastus A-rapun aulaan, jossa sijaitsee paloilmoitinkeskus.
    Muissa hätätilanteissa opastus lähimmän porrashuoneen sisäänkäynnille, mihin järjestetään opastaja pelastuslaitosta vastaan.

Vid utrymning är samlingsplatsen: Palvelutalon pysäköintipaikka

Alternativ samlingsplats: Talon takana olevassa metsässä, suurin kumpare.

Toiminta palohälytystilanteessa

Rakennuksessa on automaattinen paloilmoitinlaitteisto, joka antaa hälytyksen pelastuslaitokselle.

Toimintamalli

  • Tarkista paloilmoittimelta/ näyttötaululta, mistä hälytys tulee.
    • Selvitä hälytyksen syy ja aloitta tarvittaessa alkusammutus tai asukkaiden pelastaminen.
    • Ilmoita hätäkeskukseen hälytyksen syy
    • Älä vaimenna palokelloja tai kuittaa hälytystä edes erheellisessä tilanteessa
  • Ensisijaisesti poistutaan ja siirretään asukkaat seuraavaan palo-osastoon.
  • Tarvittaessa poistuminen ulos.

Toiminta, jos yksikössä ei ole yöllä henkilökuntaa

  • Asukkaille ohjeistus ja perehdytys – “jos näet tulta, paina paloilmoitinta ja/tai soita 112”
  • Asukkaat soittavat päivystäjälle
  • Asukkaat tulee perehdyttää miten toimia mahdollisessa vaaratilanteessa

Toiminta kokoontumispaikalla

Kokoontumispaikka:Palvelutalon pysäköintipaikka

Kun ihmiset ovat poistuneet rakennuksesta ja edenneet kokoontumispaikalle, alkaa henkilökunnan edustaja johtaa toimintaa. Tilanteen mukaan on pohdittava, onko turvallista jäädä nimetylle kokoontumispaikalle, vai onko ihmiset ohjattava toisaalle: esimerkiksi ennalta sovittuun sisätilaan tai lähistöllä olevaan kiinteistöön.

Kokoontumispaikalta ei saa poistua ilman kokoontumispaikan vastuuhenkilön lupaa. Toimintaa kokoontumispaikalla johtaa kiinteistön henkilöstö. Henkilöstö tiedottaa tilanteen edistymisestä ja ilmoittaa milloin kiinteistöön saa palata.

Muistettavia asioita kokoontumispaikalla:

  • mahdollisista loukkaantuneista huolehtiminen, ilmoitettava turvallisuushenkilöstölle
  • liikuntarajoitteisista tai muuten vajaakuntoisista huolehtiminen
  • ilmoitettava, mikäli tietää jonkun jääneen sisälle

Varakokoontumispaikka

Kokoontumispaikka:Talon takana olevassa metsässä, suurin kumpare.

Mikäli kokoontumispaikka ei ole turvallinen, niin siirrytään suojelujohdon erikseen määrittämään turvalliseen varakokoontumispaikkaan. Myös viranomaiset osoittavat tarvittaessa suojapaikat pidempiaikaista suojautumista varten.

Jos paluu yksikköön ei voida välittömästi palata, päivystyäjä yhdessä yksikönjohtajan kanssa päättää mihin tarvittaessa siirrytään hätämajoitukseen (minne siirrytään, ja miten toimitaan).

Asukkaan siirto tulipalossa

Ota mukaan alkusammutusväline:

  • Sammutuspeite
  • tai käsisammutin

Aloita pelastaminen mahdollisuuksien mukaan huoneesta, jossa palonlähde sijaitsee. Pyri sammuttamaan tulipalo, jos se on omat kykysi huomioiden mahdollista. Ohjaa välittömässä vaarassa olevat henkilöt turvaan savulta toiseen palo-osastoon.

  • Lähesty huoneen ovea matalana ja tunnustele oven alareunasta, onko se lämmennyt. Raota huoneen ovea ja avaa ovi varovasti. Mikäli ovi polttaa kättäsi, älä avaa ovea vaan jatka evakuointia viereisistä huoneista.
  • Mikäli tilasssa on kohonnut lämpötila tai savua, etene lattianrajassa
  • Sulje huoneen ovi perässäsi ja ikkuna (jos auki)
  • Avusta asiakkaat pois huoneesta ja toiseen palo-osastoon

Vuodepotilaan siirtäminen:

  • Vuodepotilas voidaan siirtää sängyllä, tällöin irrota sähkösägynjohto seinästä äläkä käytä säädintä.
  • Mikäli siirtäminen sängyllä ei ole mahdollista: Siirrä asiakas vuoteesta pelastuslakanan avulla, päänpuoleisesta reunasta vetämällä, savuttomaan tilaan tai varauloskäynnin kautta ulos. Mikäli et pysty siirtämään häntä ulos asti, siirrä hänet palo-osaston rajan toiselle puolelle (osaston väli- tai ulko-ovi).

Vattenskada

Riktlinjer
  • Stäng av elektriciteten i läckageområdet och dess närhet.
  • Stoppa läckaget genom att t.ex. stänga huvudvattenkranen om det är möjligt.
  • Anmäl omgående
    • till servicemannen: RTK-Palvelu Oy, jourtelefon 029 0293000
    • till disponenten: Annika Aura
  • Kontakta vid behov det allmänna nödnumret 112.
  • Huvudvattenkran: B-portaan varastossa
  • Elcentral: 4-talon A- ja B-rapun välissä, käynti pihalta.
    2-talossa Olkkarin ulko-ovelta katsottuna vasemmalla.
Ifall vatten hotar utanför byggnaden
  • Anmäl till fastighetsskötseln och vid behov nödcentralen 112.

Väkivallan uhatessa

Aseettomassa uhkaustilanteessa, toimi seuraavasti.

  • Käyttäydy rauhallisesti ja pyri rauhoittamaan henkilö omalla käytökselläsi.
  • Varmista, ettet käännä selkääsi tai ajaudu nurkkaan, jotta sinulla on aina pakotie uhkaavasti käyttäytyvän henkilön läheisyydestä.
  • Mahdollisuuksien mukaan pyydä apua.
  • Pakene ja auta muita pakenemaan paikalta
  • Pidä huolta omasta turvallisuudestasi. Pyri ohjaamaan uhkaava henkilö paikkaan, jossa hän ei voi olla vahingoksi muille. - Tapauksen jälkeen ilmoita tapahtuneesta tarvittaessa poliisille.

Jos uhkaavalla henkilöllä on ase, toimi seuraavasti.

  • Älä tee vastarintaa.
  • Tee vain mitä uhkaaja käskee.
  • Pyri mahdollisuuksien mukaan varoittamaan muita.
  • Ovien sulkemisella voidaan rajoittaa henkilön kulkua kiinteistössä.
  • Tilanteen jälkeen, soita 112, jotta paikalle saadaan ammattiapua mahdollisimman nopeasti. Kuuntele ohjeita ja toimi niiden mukaan.

Jokainen uhkaus ja havainto mahdollisesta uhkatilanteesta on otettava vakavasti. Ilmoitus poliisille tehdään asukas/tilannekohtaisen harkinnan mukaisesti ja organisaation noudattaessa sieltä saatuja ohjeita. Rikosilmoituksen tekemisestä on annettu erillinen ohje esimiehille.

Omalla käyttäytymisellä voi olla mahdollista vaikuttaa tilanteen kehittymiseen, ota siksi kaikki uhkatilanteet vakavasti ja pyri rauhoittamaan jo alkaneet tilanteet.

Bombhot

Ett bombhot är ofta grundlöst och ges av en rubbad människa med det ska ändå alltid tas på allvar och varje hot ska anmälas till polisen. Det är viktigt att man i det läget inte tappar fattningen och håller sig lugn.

När ett hot ges per telefon

  • Håll dig lugn. Dra ut på samtalet.
  • Gör anteckningar. Anteckna hotet ordagrant till minnes.
  • Ställ frågor.
    • Var finns bomben?
    • Hur ser bomben ut?
    • När exploderar bomben?
    • Varför?
  • Försök väcka en medarbetares uppmärksamhet redan under telefonsamtalet så att denne redan under samtalet kan rapportera till personen som svarar för säkerheten.
  • Fäst uppmärksamheten vid uppringarens talsätt och röstnyanser.
    • Kan man höra dialekter eller andra särdrag i personens tal?
    • Är han eller hon upprörd?
    • Läser personen upp meddelandet från ett papper?
  • Lyssna även på bakgrundsljuden (t.ex. trafik eller samtal i bakgrunden).
  • Efter samtalet ska du meddela om saken till de personer som ansvarar för säkerheten i din lokal och i fastigheten (se kapitlet om Säkerhetspersonal).
  • Ifall detta inte är möjligt, ring genast till polisen på tfn 112 och följ instruktionerna som ges på numret.

Ett misstänk föremål eller ett hotfullt brev

  • Rör inte vid föremålet.
  • Ifall det är fråga om ett brev eller annat liknande, som du redan har hanterat, lägg på minnet vilka ställen du har vidrört och lägg brevet t.ex. i en plastficka.
  • Anmäl genast till de personer som ansvarar för säkerheten i din lokal och i fastigheten (se kapitlet om Säkerhetspersonal) och till polisen på allmänna nödnumret 112.
  • Spärra av området i mån av möjligheter. Tänk på eventuella polisundersökningar (fingeravtryck och fotspår är synnerligen viktiga bevis).
  • Hamna inte i panik. Följ polisens och säkerhetspersonalens instruktioner.

Allmän farosignal

Den allmänna farosignalen är en en minut lång stigande och sjunkande ljudsignal eller en varning som utropas av myndigheten. Den stigande respektive sjunkade signalen är sju sekunder lång. Den allmänna farosignalen betyder att befolkningen hotas av en omedelbar fara.

Faran över-signalen är en obruten ljudsignal vars längd är en minut. Den är ett meddelande om att hotet eller faran är över.

Gör så här när du hör den allmänna farosignalen
  • Gå in. Stäng dörrar, fönster och ventilationsanordningar.
  • Slå på radion och invänta anvisningar.
  • Undvik att använda telefonen för att undvika att linjerna blockeras.
  • Lämna inte området utan uppmaning av myndigheterna.

Gasfara

Vid gasfara ges allmän farosignal.
Gå tillväga på följande sätt
  • Om du är inomhus och känner gaslukt:
    • håll dig inomhus, gå upp till övre våningar, lyssna på radion för att få mera information
    • tryck ett vått plagg mot munnen och andas genom det
  • Om du är ute när du känner gaslukt och inte kan förflytta dig inomhus:
    • skynda dig undan gasmolnet till sidvinden
    • försök komma så högt upp som möjligt, till exempel upp på ett backkrön
Mer information om att skydda sig mot gas
  • Stäng ventilationsanordningar, stäng dörrar och fönster tätt.
  • Du kan även stänga och tejpa igen innerdörrarna och hålla dig till utrymmen under vinden.
  • Om du känner gaslukt kan du andas genom ett fuktigt, poröst tyg.
  • Myndigheterna meddelar via radion eller högtalarbil när giftmolnet har avdunstat. Vädra inomhusutrymmen noggrant efter detta.

Strålrisk

Vid risk för strålning ges en allmän farosignal.

Gå inomhus.

  • Stäng fönster, dörrar, vädringsöppningar och ventilationsanordningar.
  • Bästa skyddet finns i mitten av huset och i källaren. Ta jodtabletter först efter uppmaning från myndigheterna (det ska finnas 2 jodtabletter per person).

Undvik att röra dig utomhus

Tilläggsinstruktioner
Ytterligare instruktioner fås av räddningsmyndigheterna i din stad, media samt på sidan 867 i Yles text-TV. Information finns även på Strålskyddscentralens webbplats www.stuk.fi och räddningsväsendets webbplats www.pelastustoimi.fi.

Elavbrott

Vid elavbrott förblir nödbelysningen tänd.

Agerande vid elavbrott

Elströmmen bryts i verksamhetsutrymmet, men i allmänna utrymmen fungerar belysningen fortfarande

  • Kontrollera om möjligt säkringarna i gruppcentralen i det egna verksamhetsutrymmet.
  • Om problemet kvarstår, kontakta fastighetsservice.

Elströmmen bryts både i verksamhetsutrymmet och i de allmänna utrymmena

  • Använd en ficklampa
  • Handled vid behov även andra

Jos sähkökatkon vuoksi kaukolämmön lämmönjakokeskus on pois käytöstä:

  • Vältä lämpimän veden käyttöä
  • sähkön palautuessa ole varovainen lämpimän veden juoksuttamisessa

Vesi saattaa aluksi olla liian kuumaa ja polttaa ihoa sekä vaurioittaa toisiopuolen komposiittiputkia. Käyttöveden säädön normalisointi sähkökatkon jälkeen on hyvä suunnitella ennakolta yhdessä asiantuntijan kanssa.

Alkusammuttimien käyttöohjeet

Käsisammuttimet

  • Vedä varmistinsokka irti.
  • Ota sammuttimen letkun päästä ote ja suuntaa sammutusaine liekkien juureen, älä katko liekkejä.
  • Koko palava alue on peitettävä sammutepilveen.
  • Liekkien sammuttua sammuttamisen voi lopettaa.
  • Tarkkaile palanutta kohdetta ja varmistu, että palo on sammunut.
  • Mikäli kohde syttyy uudelleen, toista sammutus.

Sammutuspeitteet

  • Ota kiinni peitteen nurkista ja suojaa kätesi peitteen sisään.
  • Astu jalalla peitteen päälle, tämä estää liekin tulon kasvoille.
  • Jos olet ulkona, lähesty paloa tuulen suunnasta.
  • Ojenna kädet suoriksi.
  • Levitä peite palon päälle.
  • Pidä peitettä tiiviisti palon päällä ja varmistu, että palo on sammunut.
  • Suojaa itsesi peitteen nostamisen aikana, palo voi syttyä uudelleen.
  • Varmista vielä kerran, että palo on sammunut.

Pikapaloposti

  • Avaa pikapalopostikaappi. Riko tarvittaessa muovinen lukonsuojus esimerkiksi kolauttamalla sitä kyynärpäällä.
  • Avaa sulkuventtiili ja vedä ulos tarvitsemasi määrä letkua.
  • Käännä letkun päässä oleva suutin auki ja aloita sammuttaminen turvallisen matkan päästä.
  • Suuntaa vesisuihku liekkien juureen ja jatka sammuttamista kunnes palo on sammunut.
  • Varmista että palo on sammunut. Tukahduta tai kastele vielä mahdollisesti kytevät kohdat.
  • Älä aseta itseäsi vaaraan. Vältä savun hengittämistä. Mikäli palon sammutus ei onnistu, siirry turvaan. Sulje tilan ovi rajoittaaksesi paloa

Befolkningsskydd

Syftet med skyddsrummet är skydda människorna mot ras, explosionstryck, splitter, gas, strålning och bränder. Det finns ett skyddsrum i fastigheten. Det rekommenderas att man väljer en skyddsrumsansvarig och en medhjälpare till den ansvarige. Det är bra om de skyddsrumsansvariga lär sig använda utrustningen i skyddsrummet och hur skyddsrummet ställs i ordning för användning.

Det finns ett skyddsrum i fastigheten.

Placering Skyddsklass Utrustningens placering
Leijunkatu 2:n D-rapussa S1 Väestönsuojassa

Fastighetens skyddsrum är av klass S1. Skyddsrummet av skyddsklass S1 är ett nyare som har byggts efter år 1971 I denna skyddsrumsmodell kan man vistas i långa tider. Skyddsrummet har ett manuellt eller maskinellt luftintag som är försett med förfiltrering och aktivkol-partikelfiltrering.

Myndigheterna ger anvisningar via radion, om man ska förflytta sig till skyddsrummen, och information om vilka skyddsrum människorna ska söka sig till. Förflyttningen till skyddsrum sker således alltid på uppmaning av myndigheterna. Olyckor som sker under normala omständigheter kräver i allmänhet inte att man ska söka skydd i skyddsrum, utan det räcker att man tar skydd inomhus. Det finns totalt 110 000 platser i offentliga skyddsrum i Finland.

Förvaring av inventarier

Förvaring av olika föremål kan medföra risk för brand eller spridning av brand, att utrymningsvägar blockeras i nödsituationer och att släckningen av eldsvådor försvåras.

Utgångar i byggnader ska alltid hållas passerbara och fria.

Utgångar, trapphus, korridorer inomhus och passager i lager
  • Det är inte tillåtet att förvara några föremål.
Under eller invid byggnader
  • Det är inte tillåtet att förvara lättantändligt material eller andra föremål, t.ex. sopkärl, papphögar och transportflak intill byggnadernas väggar
OBS!
  • I undantagsfall kan räddningsmyndigheten bevilja undantag, till exempel för förvaring av större mängder eller tillåta förvaring på en annan plats, eller av säkerhetsskäl begränsa förvaringen

Bilagor

Denna räddningsplan har följande bilagor:

    Tack för att du bekantade dig med dokumentet.